Συνέδριο «Η Κρίση του Τύπου» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο


       Διήμερο συνέδριο (25-26/5/2011) με θέμα «Κρίση του Τύπου: Η δύσκολη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή» διοργάνωσε το τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. 

                                                                         Της Αΐντας Σαρκισσιάν 
       
 
        Μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο «θάνατο» της έντυπης δημοσιογραφίας και ποια τα αίτια του «τέλους των εφημερίδων»; Η νέα ψηφιακή εποχή μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τον Τύπο ή τον καταλύει;  

            «Ο θάνατος της δημοσιογραφίας δεν οφείλεται μόνο σε κακούς εκδότες αλλά και στους κακούς δημοσιογράφους.», δήλωσε ο δημοσιογράφος και δημιουργός του ντοκιμαντέρ «πεθαίνοντας για την Αλήθεια», Νίκος Μεγγρέλης. Οι διαπλεκόμενοι ιδιοκτήτες και εκδότες, το κυνήγι της τηλεθέασης και ο καθορισμός της ύλης με κριτήρια marketing οδήγησαν σε ένα απαξιωμένο προϊόν, σύμφωνα με τον ομιλητή. 


         «Ενώ τον 20ο αιώνα το πλούσιο περιεχόμενο ήταν η εγγύηση της επιτυχίας, σήμερα δεν έχει σημασία ποιός παράγει το πιο δημοφιλές περιεχόμενο αλλά ποιός γνωρίζει καλύτερα τις συμπεριφορές του κοινού και τις προτιμήσεις του.», τόνισε ο Αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος, Νίκος Μπακουνάκης. Το διαδίκτυο, σύμφωνα με τον ομιλητή, έρχεται πρώτο σε αναγνωσιμότητα, αφήνοντας πίσω του τα έντυπα μέσα. 
          
       Την σταθερά καθοδική πορεία της κυκλοφορίας των εφημερίδων, επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του τμήματος και Αναπληρωτής καθηγητής, Νίκος Λέανδρος, κάνοντας λόγο για μόλις 200.000 φύλλα  το 2011. 

       Η επιστροφή στην elite press και τον εξειδικευμένο τύπο είναι, σύμφωνα με τους δύο καθηγητές του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολισμού, η λύση για να υπερβεί ο Τύπος την βαθειά κρίση.

                                    Παρακολουθήστε το Συνέδριο: http://vimeo.com/24554229

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου